Zelenina je velkým pomocníkem při redukci váhy, denně byste jí měli sníst aspoň 400 g v co nejpestřejším zastoupení jednotlivých druhů. Zejména v kombinaci s bílkovinnou potravinou či malým množstvím kvalitního tuku vás zasytí, přispívá k vyrovnané glykemii a zabrání pocitu hladu i při sníženém energetickém příjmu. Díky vyrovnané hladině glykemie byste neměli trpět ani chutěmi na sladké.
Když přidáte do salátu nějaký zdroj bílkovin a třeba kousek celozrnného pečiva, může sloužit i jako plnohodnotné hlavní jídlo.
Zeleninu můžete jíst jen tak čerstvou, v salátu nebo ji využívat při vaření a přípravě jiných jídel, přidáním zeleniny do jakéhokoli pokrmu snižujete jeho relativní energetickou hodnotu, zachováte tedy objem jídla, ale energeticky pokrm zeleninou „naředíte“. Dobře takhle zelenina funguje třeba jako přídavek přímo do přílohy (bramborové kaše, noků, zeleninových placiček apod.). Můžete použít například brokolici, ale i špenát, mrkev, dýni, květák či jiný druh zeleniny.
U některých příloh (např. těstovin, brambor nebo kuskusu) to takto jednoduše nejde, tak alespoň uberte na množství přílohy a přidejte o to více zeleniny.
Zeleninu bychom měli konzumovat ideálně jako součást každého denního jídla a střídat různé druhy. Při hubnutí se můžete řídit jednoduchou pomůckou zdravého talíře.
Na druhou stranu ani se zeleninou není vhodné to nějak přehánět, i zde platí všeho s mírou.
Pozor si dejte na zeleninové pokrmy, které obsahují vyšší množství tuku, například smažený květák, fazolky na slanině apod., i ze zeleninového salátu lze udělat tučným dresinkem, smaženými krutony a dalšími přísadami nepříliš vhodný pokrm. Nenechte se zlákat zeleninovými chipsy, ty obsahují ve většině případů stejné množství tuku jako klasické chipsy bramborové.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Květákové pyré
1květák
1 cibule
3 stroužky česneku
1lžička kurkumy
1 konzerva cizrny
2 lžičky medu
Sůl, pepř
Květák rozebereme na růžičky, cibuli osmažíme do zlatova, přidáme kurkumu a rozmačkaný česnek a vše uvaříme v páře. Přidáme cizrnu, med, sůl a pepř a rozmixujeme.